IWW İSTANBUL

1 MAYIS: KAZOVA’MIZ, GEZİ’MİZ, GREİF’İMİZ!

65264Bu 1 Mayıs diğerlerinden daha önemli. Geçen yıl aynı gün var gücümüzle Taksim’e çıkmaya çalışmıştık. Bizim için AKP tarafından ehlileştirilemeyeceğimizin, itirazımızı sürdüreceğimizin açık bir ifadesiydi. O ifadeyi ancak bir ay sonra Gezi’de tamamlayabildik. Ancak o “sıradan” Haziran günü Taksim’e çıkarak, adeta zaptederek lafımızı tam olarak söyleyebildik. Bu sefer lafımızı ağzımıza tıkamadılar, bizi susturamadılar. Sonuçta bizi Gezi’den attılar atmasına ama oraya hala o lanetli binalarını dikemediler. Çünkü az biraz ateşle oynadıklarını farkettiler. İfade edilemeyen fikirlerin insanların kafasında kalmadığını, “kuvveden fiile çıkabileceğini” görmüş oldular.

Eksikliklerimiz var tabi. Sonuçta herşeye rağmen bu bir ifade, bu bir itiraz. İtirazımızı sürdürdüğümüzü, boyun eğmediğimizi, ehlileştirilemeyeceğimizi gösteren bir ifade. Böyle bir iktidarı bir şeylere zorlamanın ve ona boyun eğdirmenin yolu buradan geçiyor. Ama bu noktada, yalnızca ifade noktasında uzun süre oyalanamayız.

Geçen 1 Mayıs’tan hemen sonra şunları yazmıştık: “Eğer gerçek bir zafer istiyorsak, eğer Taksim’de bundan sonra herhangi bir gerçek çalışan sınıf gösterisi yapabilmek istiyorsak, gerçek güce ihtiyacımız var. AKP, eğer bizi bir kez daha bu şekilde aşağılamaya çalışırsa, bizi bu şekilde durdurmaya çalışırsa, zenginliklerini, karlarını, o çok sevdikleri “çalışma barışı”nı yerle bir edeceğimizi bilmeli. O halde bizim gerçek çalışan sınıf birliklerine ve işyerlerinde gerçek kökleri olan bir yapıya ihtiyacımız var.

Yine böyle araçlarımız olmadan bir 1 Mayıs’a daha giriyoruz. Ne genel grev istenci, ne kitle grevi yaratabilecek örgütlenmeler var. Ama elimizde bunlar kadar etkili olmasa da, bunların öncülü başka moral kaynaklarımız var artık.

1166803

 

 

 

 

 

Elimizde Kazova’mız var. Yani, işyerlerinde örgütlülüğü sağladığımızda kapitalist ekonomiye bir süre için dahi olsa direnebileceğimiz, kafa tutabileceğimiz deneyimimiz var.Elimizde Gezi’miz var. İtirazımızı ifade etmek anlamında değil yalnız. “Bu topraklarda devrim olmaz!” diyenlerin boş sözlerini param parça ettiği ve “En fazla Gezi olur” noktasına kadar kendiliğinden ittiği için de. Bugün artık kimse, kendi bireysel güdülerini tatmin etmeyi meşrulaştırmak için kullandığı şu yarım yamalak nihilist fikirleri etrafa saçamıyor.

Elimizde Greif’imiz var. Son 20 yılda sınıfa en büyük zararı veren taşeron sistemini hedef alan, sendika bürokratlarının olanca uzlaşmacılığı ve döndürdükleri oyunlara rağmen direnen, bir işyeri örgütlenmesi deneyimi.

Elimizde bizle birlikte hareket etmeye ya da en azından artık bizi dinlemeye başlayan milyonlarca çalışan var. Yani, “zenginliklerini, karlarını, o çok sevdikleri “çalışma barışı”nı yerle bir edebilme” potansiyelimiz var. 23 Nisan’ı gördünüz. 3 küçük çocuğun kararlılığını gördünüz. İster ana babaları zorlamış deyin, ister kandırılmışlar deyin, hiç farketmez. Artık çocuklarımızı bile etkileyen devasa bir direniş kültürümüz var.Ve karşımızda plebisitten demokrasisiyle her an saldırıya hazır bir iktidar var. Ve bu iktidar, kendi seçim güvenliğini ele aldığı an, kendini saldırıya hazır hissettiği an, kendi sermaye bloğunun düşen karlarını yükseltmek üzere harekete geçecek. Kıdem tazminatına, maaşlarımıza, işe iade davalarına, iş yaşamında zaten aleyhimize işleyen tüm ilişkilere şiddetle saldıracak.

Bu 1 Mayıs diğerlerinden çok daha önemli. Saldırılarına karşı direneceğimizi, kolay kolay teslim olmayacağımızı, bize saldırılarsa gücümüz neyse onlardan da kol gövde bacak götürebileceğimizi kafalarına çakmazsak, ezip geçecekler. Diri olduğumuzu, boyun eğmeyeceğimizi, itirazımızın baki olduğunu göstermemiz gerek.

Bu 1 Mayıs’a elimizde Kazova’mız, Gezi’miz, Greif’imiz, daha nice irili ufaklı direnişimizle gireceğiz. Onlarınsa ellerinde zor aygıtlarını bize karşı kullanma yetkisinden başka bir şey yok. 1 Mayıs’ta AKP’ye, Tayyip’e, onun arkasındaki havuz burjuvazisine ve politik olarak AKP karşıtı ama pratikte elbette edeceği karlara bakan büyük burjuvaziye söyleyeceğimiz şudur: Buradayız, kararlıyız, bir yere gitmeyeceğiz ve bize saldırırsanız sizi buna pişman edeceğiz!

IWW Istanbul • 24/04/2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply