IWW İSTANBUL

#DİRENİŞÇİ KAMPANYASI VE İŞYERLERİ

Bu yazı 5 Ağustos 2012’de yazılmıştı. Güncelliğini hala koruduğundan dolayı -yani AKP doğal olarak hala işverenlerin tarafında olduğundan dolayı- bir kez daha yayınlıyoruz:
Kıdem Tazminatı Yasa Tasarısı ve İşyerleri
2015766

  • Bu yasanın asıl amacı, ne AKP’nin bizim tazminat paralarımıza göz dikmesi, ne konut sektörü ne de başka bir şey. Bu yasanın asıl amacı İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARI TOPLU İŞTEN ÇIKARIRKEN RAHAT ETMELERİNİ SAĞLAMAK. Bu yasayla işverenler tazminat paralarını taksit taksit ödeyecekler. Böylelikle işten çıkarma anında, toplu para ödemek zorunda kalmayacaklar.
  • Toplu işten çıkarmaların kolaylaştırılması dışında kalan her şey, patronlara düşen payın azaltılmasından devletin katkısına kadar her şey, AKP tarafından geri alınabilir. Yerlerine iştah açıcı şeyler konabilir. Bu yasayla Kıdem Tazminatı bir emeklilik şekline dönüştürülüyor. Oysa hepimiz SGK’lıyız zaten. Dolayısıyla, bizim önümüze bizim için avantajlı gibi gelen çok şey çıkartılabilir.       

KANMAMALIYIZ, İŞ ARKADAŞLARIMIZIN KANMASINA İZİN VERMEMELİYİZ!

  • AKP bu yasanın kabulü için çeşitli taktikler deniyor.
    Birincisi Havuç-Sopa.İkincisi “iti ite kırdırma”. Yani tazminatını alanlara karşı alamayanları çıkartmaya çalışıyor. Oysa alamayan çalışanları düşünseydi, tazminat vermeyen patronları, SSK ödemeyen, kayıt dışı işçi çalıştıran patronları hapse atıverirdi.

    Üçüncüsü, sendikaları yeni sendika yasasını çıkartmayarak toplu sözleşmesiz bırakıyor. Böylelikle sendikaların sessiz kalmasını sağlamaya çalışıyor.

  • Bu yasa çıkarsa artık bir iş yerinden emekli olmak diye bir şey olanaksız hale gelecek. Daha yaşlılarımız gözlerinin yaşına bakılmadan atılacaklar. Tüm sanayi uzun vadede kaosa girecek. Kimse işverenine karşı gıkını çıkaramayacak. Çünkü kimse atılmayı göze alamayacak.
  • Ne yapılabilir? Öncelikle iş yerlerindeki bütün arkadaşlarımızı bu yasa konusunda bilgilendirmeliyiz. Yasa çıksın, iyi olacak diyenlerin fikirlerini değiştirmeliyiz. Bir şey yapamayız diyenlere bir şeyler yapmak gerektiğini anlatmalıyız. Çok olduğumuz, sendikalı olduğumuz yerlerde greve hazırlanmak, bundan başka çaremiz kalmadığını anlatmak gerek. Az olduğumuz yerlerde yapılacak gösterilere ne kadar çalışan arkadaşımızı götürebileceğimizi şimdiden planlamamız gerek. Oralarda da güvendiğimiz insanlara GENEL GREVİ anlatmamız gerek.Daha fazla bilgi için:

IWW Istanbul • 26/10/2013


Previous Post

Next Post

Leave a Reply